top of page

Et lite besøk hos det studentdrevne Galleri Blunk

The Lists contributor Giorgia Rota besøkte det studentdrevne Galleri Blunk, et unikt initiativ som gjemmer seg på Svartlamon.Like etter jernbanebroen over Strandveien, i sentrum av det kunstneriske nabolaget Svartlamon, vil du kunne finne en liten perle unik for Trondheim: Galleri Blunk. Men hva er det egentlig som gjør det så unikt?


Blunk er mye mer enn bare et utstillingsrom. Galleriet er et aktivt frivillighetsbasert fellesskap drevet av studenter fra KiT, Trondheims kunstakademi. Det fungerer som et eksperimentelt sted for publikum, artistene og arrangørene selv, og du kan definitivt føle det i luften.


På en fredagskveld, vil varme stearinlys og den livlige praten fra et lite publikum ønske deg velkommen til å utforske Galleri Blunks ukentlige utstilling. Teamet på Blunk er ekstremt imøtekommende og ekte, så det er ikke rart at de har blitt respektert og verdsatt av den lokale kunstscenen. Og det er dette som ligger i hjertet av Blunk, en lidenskapelig forbindelse mellom kreative mennesker. Det er dette som har holdt Galleri Blunk i live og blomstrende siden det ble grunnlagt i 2002. Det begynte først da en gruppe KiT-studenter ønsket å skape et rom helt uavhengig av kunstakademiet, et rom for nye kunstnere av nye kunstn

Art installations at Galleri Blunk
Brødskulpturer (til venstre) fra New Years Gods-utstillingen av Mateusz Pitala. Figurene er inspirert av en slavisk tradisjon ved nyttår, et symbol på liv og beskyttelse mot knapphet og sykdom. Kunstverk (til høyre) fra Lodge-utstillingen av Kacper Tomaszewsk.

Galleri Blunk velger hvert år ut kunstnere fra en rekke søkere til å stille ut. Teamet kuraterer utvalget nøye for å inkludere et mangfoldig tilbud, ikke bare når det gjelder nasjonalitet og kjønn, men også medium og tema. Så uansett årstid vil du alltid ha muligheten til å oppleve tankevekkende ny kunst. For eksempel, det siste semesteret da jeg besøkte galleriet inneholdt utstillingen utforskninger av sorg, skeivhet, samiske minoriteter, menneske-dyr-relasjoner og mye mer.


Galleri Blunk, exhibition space
Galleri Blunks plass på Svartlamon tilbyr et tomt lerret for unge lokale kunstnere i Trondheim.

Galleri Blunk søker etter folk som er åpne for å eksperimentere når de får muligheten, og for de som drives av kreativ frihet. Utstillingsrommet er en plattform for ulike perspektiver der ingen formel eller «riktig» måte å gjøre ting på. Hver kunstner får et blankt ark, et helt tomt rom, som kan brukes uten begrensninger. Alt de ber om til gjengjeld er å få plassen tilbake slik den var (men et par ekstra hull i veggen er helt greit).


Så, vet du ikke hva du skal gjøre neste helg? Sjekk ut hva Galleri Blunk har på og stikk innom!

Comments


bottom of page