top of page

Hvordan overleve vinteren


Skrevet av Jonas Langset Hustad

Åh, vinteren er her! Livet fryser sakte til fullstendig stopp ettersom dagene blir stadig kortere og nettene stadig kaldere. "Hadde ikke kuldefølelsen en slags motsetning?", lurer du på. "Skal det ikke være en slags lyssirkel på himmelen?" prøver du å spørre noen gjennom hakkende tenner. Ikke mist håpet! Vi er alle her fordi sta nordmenn på en eller annen måte kom seg gjennom denne dritten i årtusener. Så la oss se hva vi kan gjøre.

Foto: Gunar Örn Thordarson


Utendørs aktiviteter

Tenk deg dette: du har bare lov til å drikke vann i et par timer hver dag. Drikk det vannet mens du kan, har jeg rett? Dette er solen om vinteren. Selv om det å være solberøvet ikke bokstavelig talt dreper deg, forteller det kroppen din biologisk at du bør være trist og sove. Så når det er dagslys, kom deg ut (og kanskje ta noen vitamin D-tilskudd også). Men hva i all verden skal man gjøre utendørs når det er for kaldt til å gå på rulleskøyter?


Stå på ski

Ja, en nordmann skrev denne artikkelen. Ok, så kanskje du enten ikke vokste opp på ski, eller så vokste du opp på ski og hatet det. Vel, dette året kan være et godt tidspunkt å prøve det, enten det er for første gang eller igjen, nå som foreldrene dine ikke maser om det. På ski kan du oppleve naturen på sitt beste, og det lar deg trene i ditt eget tempo. Utstyr finner du hos din lokale sportsbutikk for penger eller på Finn.no for mindre penger. Hvis du ikke er fra et skiland, vil nok en nordmann glede seg over å gjøre sine forfedre stolte ved å lære deg.


Ikke på ski


Greit nok, ha det på din måte. Du kan fortsatt oppleve naturen på sitt beste, du trenger bare å holde deg til turveiene i Bymarka. Ta med venner, lag et bål (det er lov om vinteren!) og grill noen pølser sammen. Dessuten er aking lettere enn å gå på ski.


Fakta #1: Du vil fortsatt i all hemmelighet ake, selv om du er voksen.


Fakta #2: Vennene dine vil også.


Fakta #3: Både Skistua og Sverresborg Folkemuseum har utmerkede akebakker.


Er du av den mer urbane overbevisningen, ta med varm sjokolade og lag et bål på Skansen i den offentlige grillen eller bålplassen og se solen gå ned over fjorden. Da vet du i det minste hvor den ble av.


Innvendige aktiviteter

Så solen er nede og det er på tide å kose seg. Hvordan går man best i dvale? Jeg foreslår at du tar kontakt med venner og familie for å unngå dvalemodus alene. Om sommeren kan sosial kontakt være lett og tilfeldig, om vinteren må det være tilsiktet og planlagt. La det skje! Hvis solen er vannet ditt, er sosial kontakt maten din. Du er kanskje en introvert, men du er fortsatt et flokkdyr. Hvis det sosiale nettverket ditt ikke er bra (og det er ingen skam i det), les dette magasinet for arrangementer og aktiviteter du kan bli med på. Nordmenn blir vanligvis kjent med folk gjennom felles aktiviteter, så hvis det er en sport eller hobby du alltid har hatt lyst til å prøve, kjør på!


Sammen

Det kan være vanskelig å flytte til den ukoselige siden av inngangsdøren din, så godt agn er nødvendig for å lokke folk til å komme til deg. Jeg foreslår å bake småkaker, lage varm sjokolade (igjen), eller egentlig noe annet som involverer varme og delt nytelse. Legg bort telefonene og bruk de scrolle-glade fingrene med strikking, maling, tegning eller annen avslappende aktivitet. Panduro i Fjordgata vil ha både inspirasjonen og verktøyene du trenger. Sett på favorittfilmen fra 90-tallet, hør på lydbok sammen (Trondheim Folkebibliotek har massevis av begge deler, gratis), eller bare heng. Jada, du kan pynte deg og ha et hyggelig middagsselskap, men hvor ofte har du tid og energi til å sette sammen det? For dine mer vanlige sosiale behov anbefaler jeg personlig en lav terskel og komfortable klær.


Alene

Ingen mennesker i dag, tusen takk! Bare deg selv, og... hva, nøyaktig? Så lenge du har en internettforbindelse, er valgene uendelige, og hvis du er som meg, kan valget ta mesteparten av kvelden og være overraskende stressende. Dette er ingen tilfeldighet, for det er nå en hel økonomi bygget på å fange oppmerksomheten din, og den er strålende vellykket. Så for å faktisk ha litt Me Time i stedet for bare SoMe Time, forplikt deg til en aktivitet og legg bort telefonen! Det kan virke som en stor avgjørelse å bruke de neste to timene på å se en film eller lese en bok, men alle mikroaktivitetene som hver tar to sekunder legger seg raskt opp til det uansett, og du har ofte ingen anelse om hva du akkurat brukte kvelden på. Nyhetssyklusen og vennekretsen på nett kan sannsynligvis overleve uten oppmerksomheten din på en liten stund, så logg av, hopp ut og hør på, eller hva hippiene sa.


Lykke til og sees til våren!


댓글


bottom of page