top of page

Oppdage Trondheims flipside

Updated: Oct 20, 2021

Foto: Will Lee-Wright, Hege Røkenes


I løpet av de siste årene har Trondheim opplevd en enorm økning i mengden mennesker som er interessert i å utforske undervannsverdenen. Dette har bidratt til opprettelsen av Trondheims aller første fridykkerklubb, Trondheim fridykkerklubb, som er en del av Norges nasjonale friidrettsforbund, Norges Idrettsforbund (NIF).


Freediving er kunsten å utforske undervannsverdenen med minimalt utstyr og støttet av sterke teknikker. For mange er dette en helt ny og ukjent sport. Det gir en vakker måte å utforske Trøndelag -regionen på. Hvis du bare bor på tørt land, opplever du egentlig bare en liten del av naturen som omgir oss daglig.


De fleste fridykkere, når de sier at de er fridykkere, får umiddelbart to spørsmål: Hvor lenge kan du holde pusten, og hvor dypt går du? Dette er fordi de for de fleste bare tenker på den mer ekstreme versjonen av fridykking, Apnea. Apné er kort sagt når du fokuserer på å holde pusten over lengre tid mens du tar sikte på å nå et dybdemål. De fleste medlemmer av Trondheim Fridykkerklubb bruker imidlertid fridykking som en inngangsport til å oppleve undervannsverdenen på en mer avslappet måte. En stor del av å være involvert i en klubbdrift på frivillig basis er det sosiale aspektet, få nye venner og finne likesinnede som du kan dele lidenskapen din med, det å gå på havsafari, ta bilder og videoer under vann, jakte eller bare å utforske marin biologi.


Her i Trondheim trener vi hovedsakelig i et basseng i vintermånedene. Dette gir mulighet for noen få ting når du trener: du trenger ikke å bruke våtdrakt, og derfor trenger du ikke vekter og er mer sannsynlig å få bedre pustkontroll og arbeide med dybdeøkninger.


Trening uten mye utstyr lar deg fokusere mer på kroppen din og signalene den sender deg, med fokus på hjerteslag, puls og gå i en meditativ tilstand. Som sådan, når havet varmes opp og du får på deg utstyret og dykker inn - er du mye bedre forberedt og kan nyte undervannsverdenen og alt det har å tilby.


Når det gjelder kunsten å holde pusten, kan de fleste enkelt trene på å holde pusten i halvannet minutt etter et par økter med en kvalifisert instruktør som veileder dem. Hvor lenge en person kan holde pusten, er avhengig av mange faktorer; kardiovaskulær helse er en av dem, fysisk oppbygning er en annen og den mest sentrale faktoren er teknikkopplæring. Mange som praktiserer apné finner yoga og meditasjon som hjelper dem med å nå sine mål. Det er forskjellige varianter av sporten, for eksempel dynamisk og statisk apné og konstant vekt (CWT).


Dynamisk apné er når man svømmer, med eller uten finner, langs eller litt under vannoverflaten. Statisk apné er når en bare flyter med forsiden ned i vannet, senker hjertets puls og puls for å oppnå lengst pust.


Innen apné praktiseres CWT -disiplinen ved å ta et enkelt pust og deretter dykke langs et tau, med eller uten finner, prøve å nå en forhåndsinnstilling eller ditt dypeste mål. Folk praktiserer dette uten, eller med enten vanlige lange fridykkefinner eller enfinne (de ser ut som en delfinhale). Det er andre varianter av CWT, og av sikkerhetsmessige årsaker bør CWT kun praktiseres av erfarne dykkere, og alltid under oppsyn eller på et spesielt apnéopplæringskurs.


Siden fridykking er en sport som involverer vann, båter og det åpne miljøet, bør det utøves med stor oppmerksomhet på sikkerhet og med andre mennesker for å holde et øye med deg. Trondheim Fridykkerklubb tildeler alltid en dykkerleder som har ansvaret for å spore dykkerens posisjoner, tidspunkt for start av et dykk og når de varer for sikkerhet, og for journalføring. Vi går alltid i grupper på to eller flere som liker samme type dykk, så fristelsen til å solo-dykk er ikke-eksisterende.



Når trening og kondisjonering er gjort, finner du en helt ny verden å utforske på en rekke måter gjennom fridykking. Utstyret som vanligvis er nødvendig her i Norge er en delt 7-9 mm våtdrakt spesielt designet for fridykking (dette bør alltid ha en hette for å beskytte hodet mot kulde!), Sokker, hansker, ABC-utstyr (maske, snorkel og gratis- dykkerfinner). Annet enn det, bør minst en i gruppen, om ikke alle, ha en fridykkebøye som du kroker til med en sikkerhetslinje, dette informerer båter om at det er fridykkere rundt og for å holde seg borte! Et dykkerflagg sammen med en kniv til hver fridykker er også en del av sikkerhetsutstyret. Annet enn det kan det være nyttig å ha en fridykkermaskin, slik at du kan spore ned og opp-tid, se hvor dypt du har vært og forholdene i vannet. Vi reiser alltid med et førstehjelpssett, en telefon i nødstilfeller, og bruker smarttelefoner til å sjekke tidevann og strømforhold før vi hopper i vannet. En erfaren fridykker eller en instruktør kan hjelpe deg med å planlegge dykket ditt.



Freediving handler om å lære å kjenne kroppen din bedre, finne ut hvordan du kan presse dine grenser og oppfatning av hva kroppen din er i stand til. Det er også en unik måte å lære mer om marin biologi, og se førstehånds hvordan landbasert miljømessig feilbehandling påvirker og påvirker sjøen vår. I Korsvika, for eksempel, fortsetter vi å finne nåler og bomullsknopper, sistnevnte kan vi bare anta har blitt spylt ned på toalettene og kommet seg gjennom vannbehandlingsbarrierer og videre ut i havet.


Vi gjennomfører også regelmessige opprydningsdager under vann og finner enorme mengder avfall, alt fra golfballer, til porselen, linoleumsgulv, sykler og all slags annet søppel. Å være en fridykker innebærer å være forvalter av og ta vare på miljøet du dykker i. Regelen vi praktiserer er at du plukker opp det vi finner på havbunnen, og bidrar dermed til å holde vår vakre undervannsverden ren av mer enn bare estetiske årsaker.





Norge er et land som er fullt av naturressurser som muliggjør rik fôring og jakt, både over og under overflaten. Mange fridykkere liker å kunne jakte på sin egen fisk og sjømat. Jakt i dykkerutstyr gir deg en urettferdig fordel i forhold til byttet; jakt mens fridykking setter deg på mer like vilkår. Du er i fiskens verden, og de trenger ikke å gå opp for luft! En fridykker må da spille den strategiske jegeren, blande seg inn i omgivelsene og fokusere for i det hele tatt å kunne jakte.


Et godt tips, hvis du er opptatt av å fange din egen middag, er at fisk generelt liker områder med sterke strømmer. Men husk at du kjemper mot det naturlige miljøet. En spydpistol eller en slynge er dykkerens vanligste fiskeverktøy. Selv om flyndre og bunnmatere også kan fanges med bare en kniv, hvis du er en ganske god fridykker.


Å plukke dine egne bær og sopp er en nasjonal fortid i Norge, og det er ingen grunn til at foraging bare skal holdes over vannet. Krabbe, er ganske enkelt å plukke og kan bli funnet fra omtrent fem meter og nedover. Krabbe er best i august og september når de har hatt sommeren å mate og er fulle av kjøtt, og mye mer smakfull. Å høste krabbe for bare klo-kjøttet er et nei-nei, og å ta mer enn du kan spise er sterkt rynket på. Å respektere den økologiske balansen i undervannsverdenen er et vesentlig element for å være en fridykker, og fridykking i seg selv er en flott måte å skape mer sosial bevissthet om forurensning og hvordan det påvirker sjølivet som lever i denne fantastiske verden.



Hvis dette har økt din interesse og du vil dykke ned i å utforske undervannsverdenen, ta kontakt med din lokale klubb for å se hva de har å tilby. Det er verdt å merke seg at Trondheim Fridykkerklubb drives på frivillig basis, og vi er så heldige å ha lidenskapelige og engasjerte fridykkelærere. Hovedmålet vårt er å oppmuntre mennesker, barn og voksne, til å prøve fridykking, lære om dette er noe for dem og bli en del av samfunnet vårt.

bottom of page