top of page

Påskeguide 2022

Nordmenn er muligens unike i sin evne til å utvide enhver offentlig fridag til en langhelg eller enda bedre, en ukes ferie, og påsken er kanskje det beste eksempelet på dette. Der påske i mange andre land markeres en søndag i året, tar vi i Norge gjerne fri hele uken mellom palmesøndag og andre påskedag. Påskeliljer, egg og høner har allerede lenge preget bybildet og minner oss på at også våren står for døra.Har du ikke tilgang til en fritidsbolig eller føler deg klar for å reise utlands igjen? Frykt ikke! Det er mange ting å gjøre i og rundt byen i påska. Nyt litt fritid og se hvordan byen blir stille i noen dager. De fleste butikker holder stengt i helligdagene; men mange kafeer, barer og restauranter forblir åpne – men dobbeltsjekk før du begir deg ut.


Barn & familier

Photo: Wil Lee-Wright/MiST

Påskeferie betyr skolefri. Usikker på hvordan du skal holde de små underholdt ei hel uke? Ta med familien på et av Trondheims mange museum! På Sverresborg Trøndelag Folkemuseum trenger Detektiv Dust din hjelp til å løse påskemysteriet - påskegodteriet er forsvunnet! Åpent tirsdag - fredag 10.00-15.00, lørdag og søndag 11.00-15.00.


Let etter rock’n’roll-løvene og delta i de morsomme aktivitetene på scenen, i Edda- eller Knutsen & Ludvigsen-lokalene på Rockheim under Barnetimen. Åpningstider: Tirsdag - fredag: 10.00-16.00, lørdag og søndag:11.00 - 16.00.


Ringve Museum kan du lære å spille et av de mange instrumentene i musikkhagen. Åpent tirsdag – søndag: 11.00 – 16.00.


For barn fra 8 år og oppover - Bli med på en aktivist-teppeverksted i Kunsthall Trondheim, lørdag 16. april og søndag 17. april kl. 13.00 – 15.00. Teppet skal representere solidaritet, enhet, kjærlighet og fred.


Ta med familien på besøk til husdyrene på Voll Gård, søndag 10. april og søndag 17. april, kl. 11.00 -15.00.


For vannentusiaster i alle aldre er Pirbadet åpent mandag kl. 06.30 – 21.00, tirsdag kl. 10.00 - 21.00, onsdag kl. 06.30 – 19.00, og torsdag - mandag, kl. 10.00 -19.00.


For mange er ikke en ferie komplett uten et kinobesøk. Trondheim Kino viser for tiden storfilmene Batman, Spiderman og Fantastic Beasts, for de yngste er det Sonic the Hedgehog 2, Sing 2 og Clifford the Red Dog, for de voksne filmentusiastene vises de Oscar-nominerte filmene Parallel Mothers, Belfast, eller Verdens verste menneske. Og for LOTR-fans er det fredag 15. april et Ringenes Herre maraton i en remasteret 4K forlenget utgave.Urban Safari

Photo: Jéleena Rai/The List

Ta turen til fremadstormende Nyhavna og ta en titt på fotoutstillingen “Omkledd”, eller ta en dukkert i havet etterfulgt av et forfriskende opphold i badstuene på Havet Kulturarena. Åpent tirsdag - torsdag kl. 16.00 – 22.00. Fredag kl. 13.00 – 12.00, lørdag kl. 10.00 – 12.00, og søndag kl. 10.00 – 19.00.


Gjør deg opp din egen mening om ulv i norsk natur med et besøk til utstillingen på NTNU Vitenskapsmuseet: Ulv! Ulv! Åpent tirsdag - onsdag kl. 10.00 - 16.00, og torsdag 11.00 - 16.00, fredag - mandag: stengt.


Reis tilbake i tid gjennom musikkhistorien i Ringve Museums vakre hovedbygning, opplev en stemningsfull minikonsert med levende musikk med utvalgte pianostykker av blant andre Beethoven, spilt på Ringves historiske og klangfulle hammerpiano fra 1823.


Bli med på påskevandring gjennom den gamle bybygningen med guide Terje Bratberg på Sverresborg Trøndelag Folk Museum. Lær om lokale påsketradisjoner fra en svunnen tid.


Rockheims faste utstilling, Tidstunnelen, er utformet som en reise gjennom norsk samtidsmusikk og kulturhistorie. Du beveger deg fra den fremvoksende ungdomskulturen på 1950-tallet og fram til dagens musikkscene. Artister, musikk og instrumenter trekkes frem i lys av de ulike tiårenes kulturhistorie.


Trondheim Kunstmuseum og Kunsthall Trondheim har normale åpningstider i påsken i år, men hvorfor ikke benytte anledningen til å besøke noen av de mindre kunstinstitusjonene i Trondheim? For eksempel Heimdal Kunstforenings utstillinger, Temporary Tribute av Carina Wold og Dags att gå hem av Martin Stråhle; 14., 16. og 17. april. kl. 12.00 – 16.00. Eller Trøndelag Senter for Samtidskunst, “USIKKERKUNSTJENTE "EGOSENTRIUM", åpent onsdag - søndag 13. - 17. april, kl. 12.00 – 16.00. Trondhjems Kunstforening har utstilling av Matilda Höög og Solveig Ane Kirkaune Øksendal – In Corpo Real, åpningstider i påskedagene: torsdag kl. 12.00 - 16.00, fredag, kl. 10.00 - 16.00, lørdag kl. 12.00 - 16.00, og søndag kl. 14.00 - 17.00. Mandag stengt.


Har du deltatt på en omvisning i Nidarosdomen? Hvis ikke er det på tide! Bli bedre kjent med nasjonalhelligdommen under kristendommens hellige uke. Daglige omvisninger hver dag unntatt langfredag 15. april og første påskedag 17. april.


Hva med en "grønn byvandring"? The Lists venn, Gartnermoe, kan ta deg, dine venner og familie på en guidet tur gjennom Trondheims flora nå når sesongen går mot vår. (Se også Steinars plantetips i den nyeste utgaven The List, ute nå.)Ut på tur - aldri sur!


Det er ingen unnskyldning for ikke å være aktiv denne påsken, bli med Trondheim Kajakk på et av deres daglige påskeeventyr nedover Nidelva – samtidig som du opplever et annet perspektiv av Trondheim. Tre ganger daglig gjennom hele påska, kl. 10.00, 13.00 og 17.00.


Uoffisielt markerer påsken slutten på mørketida og begynnelsen på våren. Derfor benytter mange anledningen til å nyte et siste snøeventyr, enten i nedoverbakke ved Vassfjellet Vinterpark, Oppdal, eller Meråker, eller ved å utforske de vidstrakte langrennsløypene i Bymarka. Ikke født med ski på beina? Visste du at du også kan gå tur på beina i Bymarka hele året? Visit Trondheim har laget en oversikt over tilgjengelige turstier i og rundt byen.


Det har vært en lang vinter, men håpet om vår lever i beste velgående i Ringve botaniske hage, alltid åpen og alltid gratis.Ladestien er det perfekte stedet å se årstiden skifte, spis lunsj på Ladekaia mens du nyter utsikten over fjorden og Fosen-alpene.


For urbane folk på jakt etter en enkel tur nær byen, følg Ilabekken opp eller ned fra Theisendammen og nyt flott utsikt over byen og fjorden. Ønsker du å få opp pulsen, ta turen rett opp til Våttakammen, også en kort tur fra Ila.


Hvis været tillater, kan påsken også være den perfekte tiden for de første årlige «utepils» – en moderne norsk vårtradisjon.Uteliv


For nattens konger og dronninger er Tyven, Lokal Scene, Bar Moskus, Bar Circus og Diskoteket noen av stedene som holder åpent i påsken. Brenn påskekaloriene dine lørdag 16. april på Lokal, med Kognitiv Diskodans – en DJ- og produsentduo som spiller svett house, breakbeat, garage, techno og micro. Avslutt så påskeferien med et smell på Bar Circus Afterski, søndag 17. april.


Trim lattermusklene torsdag 14. april: VVorsdag // Stand up - Open mic på Antikvariatet, eller imponer med din allmennkunnskap på pub-quiz-kvelden på Bar Moskus, mandag 11. april, på Good Omens eller Ladekaia, tirsdag 12. april og onsdag 13. april på Diskoteket.Levende musikk


Nyt levende musikk denne påsken; for klassisk påskemusikk, besøk Nidarosdomen: Onsdag 13. april Orgelkonsert, fredag 15. april Joseph Haydn: Stabat Mater, og Orgelmeditasjon (GRATIS), lørdag 16. april.


Fredag 15. april fremfører Cantare sammen med musikalske venner Giovanni Battista Pergolesi’s Stabat Mater i Hospitalskirken.


For en mer moderne musikkopplevelse er det Jazzlørdag med David Andersson og musikere fra NTNU jazz på ØX, lørdag 16. april kl. 15.00 – 17.00, og Donkey Thieves slippkonsert (Support: Johannes Granås), lørdag 16. april på Antikvariatet.


På Lilleby arrangerer Restaurant Jossa påske på Lilleby – en slags påskefestival. Nyt levende musikk og lekre retter: Torsdag 14. april Linnea Jansson fra Hey Gloria, fredag 15. april Jazz på Jossa med Sondre Ferstad, Vegard Lien Bjerkan, Bjørn Marius Hegge og Håkon Mjåset Johansen, og lørdag 16. april Vårkonsert med Andreas Elvenes, Truls Lorentzen, Håvard Lund, og Jovan Pavlovic.
Opplev Trøndelag


Photo: Wil Lee-Wright/The List

I Trondheim er du aldri langt unna verken fjell eller sjø. Fridagene i påsken kan være en fin anledning til å utforske mer av Trøndelag.


Kun en kort togreise unna finner du fjellbyen Røros, som står på UNESCOs verdensarvliste. Å vandre gjennom tidligere tiders bevarte trehus bringer deg tilbake i tid til da Røros var et voksende gruvesamfunn. Lær mer om denne historien ved å bli med på en Bergstadvandring. Turen tar deg 50 meter ned under bakken og 500 meter inn i fjellet til Bergmannshallen.


Ved kysten, på pittoreske Stokkøya i Åfjord, kan du kose deg med påskejazz på Strandbaren 10. april til 12. april, skalldyrslunsj, onsdag 13. april, italiensk påske, torsdag 14. april, og påskepubquiz og DJ-sett fredag 15. april. Andre påskeaktiviteter i Åfjord inkluderer strandrydding med konkurranse for barna, samt fottur til fjells og bål på stranden.


Lenger sør, på Museet Kystens Arv, i Stadsbygd, kan du reise tilbake i tid til 1866 og lære om de stolte maritime tradisjonene i regionen gjennom øynene til Jacob Aasan, en Lofotfisker.


Eller dra enda lenger ut i Trondheimsfjorden og besøk øya Hitra. På Kystmuseet i Fillan kan barna oppdage musehullet i utstillingen «Flatvikafolket» eller utforske lekegården i fiskeriet.Påskemorgen slukker sorgen


En guide for påskeferien ville ikke være komplett hvis vi ikke anerkjenner at påsken er den viktigste høytiden i den kristne kalenderen, da den markerer grunnlaget for kristendommens tro. Den kristne påsken oppsto under den jødiske påsken. I år faller påsken også sammen med Ramadan, den muslimske hellige måneden. Sjekk ut msit.no for årets Ramadan-program.


Naturligvis er det gudstjenester, konserter og messer med ulike temaer gjennom hele den stille uke. I Nidarosdomen er det palmesøndag høymesse, skjærtorsdags eukaristi (en tospråklig gudstjeneste på både norsk og engelsk, med Den anglikanske kirken i Trondheim), og langfredagsrefleksjon (på engelsk), etterfulgt av korsvandring gjennom Trondheims gater. Ved Vår Frue Kirke er det gateteater, musikk, messe og påskelam skjærtorsdag. For fullt program, besøk kirken.no/trondheim eller Nidarosdomen.
For en litt annerledes feiring...


Hvis du søker å oppleve en litt mer lokal koloritt, og om vi må si det selv - en litt mindre kristelig påsketradisjon – besku eller bli med på bilkortesjen fra Trondheim til Åre i Sverige skjærtorsdag 14. april. Bilparaden starter ved Shell på Sluppen, på vei nordøstover på E6. I motsetning til Norge stenger ikke Sveriges butikker i påskeferien, derfor har mange nordmenn opp gjennom årene benyttet anledningen til å handle i Sverige. Dette har etter hvert utviklet seg til en "happening" over hele Norges lange grense med Sverige, med organiserte bilkortesjer som krysser grensen på Skjærtorsdag, utkledd i i kostymer, med høy musikk og nypolerte biler.


*Nordmenn prute shopping i Sverige er et helårsfenomen, kjent som "harryhandel" - "harry" blir brukt som en nedsettende betegnelse på noe klebrig eller urørt i det norske samfunnet.


(Takk til Aina Berg, MiST)Comentários


bottom of page