top of page

Trondheim - Trøndelag er European Region of Gastronomy 2022


Trondheim - Trøndelag er European Region of Gastronomy 2022

Du vil kanskje ikke tro det, men maten du nå nyter fra Trondheim og Trøndelag tok 100 millioner år å foredle!FJELL OG DALER

For flere århundrer siden kolliderte tektoniske plater, og skapte de høye fjellene og dype fjordene vi nå kjenner og elsker, som i dag er landet Norge. Midt i dette landet lå Trøndelag en gang dekket av næringsrikt sjøvann. Med de skiftende platene flyttet landet og hevet seg, og plasserte landet perfekt på den nordlige halvkule, og ga utvidet sollys i sommermånedene. Dette nye fastlandet bød på ekstremt fruktbar og god jord (marin leire), perfekt for jordbruk. Golfstrømmen bidro også til å sikre et perfekt klima i Trondheims dype fjord, med 200 forskjellige typer fisk.


MIDT-NORGES VEKSTFORHOLD ER GODE FOR MATPRODUKSJON

Jorda i Trondheim -Trøndelag består av geologisk avfall som gjør den næringsrik for jordbruk. Fra siste istids tilbaketrekkende isbreer ble det avsatt marine sedimenter i dette jordsmonnet. Hvis det ikke var nok, omsluttet en ny istid områdene, og beskyttet jorda mot infiltrasjon av giftige elementer. Norges geologiske undersøkelse har funnet ut at sammenlignet med andre dyrkbare områder i Europa har Norge lavere konsentrasjoner av giftige elementer som arsen, kadmium og bly.


TRONDHEIM VINNER!Hvorfor Trondheim - Trøndelag ble hedret som prisvinner for ERG 2022


The European Region of Gastronomy, eller Europeisk matregion, er en pris gitt av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), støttet av internasjonale og europeiske institusjoner. Siden 2013 har IGCAT gitt European Region of Gastronomy Award for kandidatens gastronomiske fortreffelighet til en region som anses verdig av juryen. Formålet med denne prisen er å heve anerkjennelsen av regionen og deres mattilbud.


Denne prisen er en feiring av lokale råvarer, restauranter og landbruk, og tildeles en eller flere regioner i Europa. IGCAT jobber for å støtte den tildelte regionen med mål om:

 • Øke bevisstheten om viktigheten av kultur og mats særegenhet

 • Stimulere kreativitet og gastronomisk innovasjon

 • Opplæring for bedre ernæring

 • Forbedre standarder for bærekraftig turisme

 • Fremhever særegen matkultur

 • Styrke fellesskapets trivsel


Så, hva er så spesielt med regionen vår?


Juryen var imponert over Trondheim-Trøndelag for deres etos og høykvalitets matproduksjon i Trondheim - Trøndelag-regionen. I tillegg viste stoltheten og lidenskapen til alle de møtte, og deres takknemlighet ovenfor jorda og vannet, inkludert den grønne og blå økonomien.


I følge Dr. Diane Dodd, president for IGCAT:

«Juryen var imponert over de gastronomiske styrkene til regionen og dedikasjonen til bærekraft; forpliktelsen til matmanifestet og matfestivalen som allerede forbinder by- og landprodukter, bedrifter og forbrukere og bygger en bærekraftig økonomi; interessen og involveringen til et bredt spekter av interessenter som er villige til å delta; integrering av IGCATs fokusområder i budet; bevis på en langsiktig strategi og varig arv for regionen.»


HVA MAN FORVENTE I TRONDHEIM - TRØNDELAG i 2022

Generelt mer av alt! Flere matrelaterte arrangementer, utdannings- og kunnskapsdelingsplattformer. Mer samarbeid og mer informasjon om vår imponerende region gjort tilgjengelig for både lokalbefolkningen og besøkende. Sjekk ut programguiden og listen over sertifiserte restauranter for å planlegge din gastronomiske reise i regionen.


Lytt til ekspertene!

Personlig elsket jeg sammensmeltningen av Trondheim Matfestival med Olavsfest. Kulturbegivenheter skjer sjelden uten mat og matfestivaler forsterkes av kultur, musikk, dans, kunst osv. Jeg ser frem til å se flere unike opplevelser under mitt neste besøk!” - Diane Dodd

PROGRAMGUIDE

Sjekk ut hele programguiden på den offisielle European Region of Gastronomy, Trondheim og Trøndelag nettside norwayfoodregion.no

Utflukt til Røros Meieri og Galåvolden Gård

Ta en dagstur for å oppleve en ekte norsk gård! Røros Meieri er et av Norges mest fremadstormende produsenter av økologiske produkter. Lytt til historier om den gamle gården fra tidligere dager, opplev ferske råvarer og prøv det lokale livet. Du kan også handle i deres unike butikk.


Dyrking av ville vekster

Vil du lære om dyrking og høsting av ville matplanter? Stephen Barstow holder et foredrag på Kystens Arv museum om hvordan man kan spise av og få tilgang til norsk natur. Stephen er en av de største samlere og dyrkere av spiselige planter i verden. I hagen sin i Malvik har han sådd og dyrket mer enn 8000 spiselige planter gjennom 40 år!

Samle og bruke vindfall, nyttige avlinger

Det er fantastiske planter fylt med vitaminer og proteiner som vokser rett utenfor døren din! Hvorfor kjempe den konstante kampen i nedoverbakke med å luke hagen din, når du bare kan spise dem? Åshild Løvås Borgersen vil dele sin kunnskap om naturen på dette kurset. Den første dagen består av teori, å identifisere hvilke planter og ugress du kan spise og hva du bør unngå! I løpet av dag to skal deltakerne ut for å samle spiselige planter.


DIGS inviterer til utendørs grillfest på Peter Egges Plass

Som en del av Spis sammen-konseptet*, som går ut på å samle deltakere på spennende steder over hele Trøndelag, vil du bli invitert til spesielle lokasjoner som tilbyr «fantstisk smakende, lokalmat med lokal smak i en morsom atmosfære». DIGS inviterer til grillfest rett foran Trondheims kreative startup-hub DIGS og Klemenskirken, som ligger i Trondheims eldste gate Krambugata, rett bak Trondheim folkebibliotek.

(*Konseptet startet med et kulinarisk tog som kjørte mellom Trondheim og Namsskogan, hvor deltakerne smakte på regionale smaker mens de befant seg på landsbygda).


Trøndersk Mat & Bryggerifestival

2022 kommer til å bli et flott år for matentusiaster! Mellom 28.-30. juli vil hele Trondheim Torg (Torvet), som sprer seg fra Munkegata østover mot Kongensgate, fylles med alt det smakfulle regionen har å by på. I tillegg vil internasjonale utstillere selge varene sine.


Et sted nær deg

Brit Melting og hennes kollegaer i Oi!Mat skapte et nytt festivalkonsept under lockdown kalt “Et sted nær deg”. Dette konseptet vil pågå fra 12.-14. august hvor du vil kunne besøke rundt 300 produsenter rundt omkring i regionen, som tilbyr den beste maten du kan finne i Trøndelag. Lei en bil og ta med familie og venner på denne gastronomiske reisen, perfekt for matglade.


"Hvis du planlegger å ha gjester til sommeren, foreslår vi at du inviterer dem til å komme under Mat- og bryggerifestivalen!" Brit Melting Oi!Mat


NOEN LOKALE PRODUSENTER OG SAMLERE

 • Lerflaten Gård

 • Haugrønning Gård

 • Myra Gård

 • Reppe Søndre

 • Snauan Gård

 • Vaagan Hus / Moen Gård

 • Trøndelag sankeri


ERG-sertifiserte restauranter

Trondheim er fylt til randen av ERG-sertifiserte restauranter som bruker lokale råvarer fra førsteklasses produsenter i Trøndelag, som viser dette gjennom måltider og brygg.

 • Til Rom & Kjøkken

 • E.C.Dahls Bryggeri Pub & Kjøkken

 • GRAVER

 • Gubalari

 • Fagn

 • Le Bistro

 • Scandic Nidelven Hotell

For mer inspirasjon: Visit Trondheim visittrondheim.com


OPPSKRIFT

For å feire utnevnelsen til European Region of Gastronomy 2022 og alt det bringer med seg, deler vi en oppskrift som bruker lokale råvarer!

Med tillatelse fra Roar Hildonen, eier av To Rom & Kjøkken.

(Oppskrifter laget av Eskil Hildonen & Andreas Sørli, kjøkkensjef hos To Rom & Kjøkken)


PANNESTEKTE KAMSKJELL FRA FRØYA MED SORT PASTA

Serverer 6 personer


PASTA

375 g mel

6 eggeplommer ved egg fra Galåvolden Gård, Røros

2 egg fra Galåvolden Gård, Røros

En klype salt

1 ss olivenolje

1 ss vann

1 ss blekksprutblekk (ta ut hvis du ikke vil ha svart pasta)

Tilberedelse

Bland alle ingrediensene sammen til deigen med den store kroken i mikseren. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i en time. Rull pasta gjennom en pastamaskin.


PANNESTEKTE KAMSKJELL FRA FRØYA

6 kamskjell fra Frøya

Smør fra Røros Meieri

Salt

Pepper

Sitronsaft

Rapsolje


Tilberedelse

Før oversiden av kamskjellet med en liten kniv for å få en fin skorpe og for å unngå at den ‘utvider seg’. Bruk en rykende varm stekepanne med en klatt rapsolje og legg kamskjell med den rutede siden ned. Stek i maks 30 sekunder. Tilsett smør og vend kamskjell. Tilsett noen dråper sitronsaft. Hell det varme smøret over kamskjellene i 10 sekunder.


SMØRSAUS

250 g smør fra Røros Meieri

1,5 dl fløte fra Røros Meieri


Tilberedelse

Varm smøret til det begynner å smelte, og rør det deretter til en silkeaktig konsistens. Smak til, tilsett sitron og salt om nødvendig.


GRØNN OLJE

1 stor bunt dill fra Viken Gård, Frosta

Nøytral olje


Tilberedelse

Kutt dillen, ha i en kjele og hell over nøytral olje til halvparten er dekket. Varm opp til ca 80 grader, kjør i en blender til den er flat, og sil til slutt gjennom et klede. Drypp den ferdige oljen over fatet.

Comments


bottom of page