top of page

Ulv! Ulv! // NTNU Universitetsmuseet // 4. desember

Ulv, ulv! Hvor høyt kan du hyle? Og hvem skal bestemme om du holder ut?


NTNU Vitenskapsmuseet inviterer deg til å lære og dele din stemme i den kommende utstillingen 'Ulv! Ulv!’ - en utstilling om den norsk-svenske ulven. Hvor mange ordtak eller setninger kan du tenke deg som inkluderer eller henspiller på ordet "ulv"? Gutten som ropte ulv, en ensom ulv, en del av flokken, den store stygge ulven, The Wolf of Wall Street, for bare å nevne noen! Hvordan påvirker denne fremstillingen i populærkulturen vår oppfatning av denne unnvikende skapningen?


Hvis du har fulgt med på nyheter i Norge de siste årene, kjenner du til den opphetede norsk-svenske ulvedebatten. Noen ser på ulver som en trussel mot deres levebrød, andre ser på dem som ofre for et politisk spill. Men egentlig, hvor mye informasjon er tilgjengelig som ikke er filtrert gjennom personlige meninger?


Vi har endelig muligheten til å engasjere oss i denne informasjonen fra en vitenskapsbasert, nøytral tilnærming. 4. desember vil NTNU Vitenskapsmuseet presentere en spesialutstilling om den norsk-svenske ulven. Utstillingen Ulv! Ulv! presenteres parallelt med en forskningsrapport som har tatt tre år.


Stortinget ba i 2016 om at det skulle gjennomføres en uavhengig studie av den norsk-svenske ulvens genetiske og geografiske opprinnelse, samt forholdet mellom ulv og hunder. Studien er utført ved NTNU Vitenskapsmuseet og Københavns Universitet. Men ikke vær redd, du trenger ikke være biolog for å forstå eller nyte utstillingen! Det lover å være interessant for familier så vel som den sosialt engasjerte borgeren.


Har du noen gang lurt på den genetiske likheten mellom ulv og hunder? Har du vurdert hvilken populær informasjon som faktisk kan være usann? Hvordan oppfattet og engasjerte vikingene ulv? Hva er statistikken rundt konsekvensene av ulv? Hvordan utviklet ulven seg til å bli menneskehetens beste venn, hunden?


Ulv! Ulv! inviterer deg til å engasjere deg i informasjonen som presenteres, for å lære nye fakta. Bli med på NTNU Universitetsmuseet for å være en del av forståelsen av denne ville dyrearten. Bli en del av diskusjonen rundt deres skjebne og del din mening!


Billetter koster mellom 67-120 NOK. Gratis for barn under 6 år.


Forsidebilde: Kjetil Kolbjornsrud

bottom of page