top of page

Nidarosdomens urgamle hemmeligheterNidarosdomen er et av Trondheims største landemerker og det har den vært siden det ble bygget i år 1070. Siden den gang har nye generasjoner kommet og lagt sitt preg på den ufattelig flotte bygningen og dette, sammen med stadig økende populæritet blant turister og pilgrimer fra hele verden, har ført til at katedralen nå er mye større en den en gang var.


Nidarosdomen har spilt en utrolig viktig rolle for Norge og Trondheim gjennom århundrene og har tilsvarende mengder historie for besøkende å nyte. Da vi fant ut at det var en ny omvisning som tok for seg hemmelighetene i katedralen, kunne vi ikke motstå å sjekke det ut.De mystiske skjulte rommene

Denne spesial omvisningen Skjulte rom, vil fornye kjærligheten din for katedralen. Omvisningen er relativt intim ettersom hver gruppe består av maksimum ni deltagere og en guide, men dette bidrar kun positivt når man vandrer lengre og lengre inn i det skjulte i katedralen.


Du vil blant annet få se Maria kapellet, Michael kapellet og St. Olavs kapellet. Du vil også bli introdusert til steinhuggermerkene, som er små merker hugget inn i steinene og er en av de eneste måtene å finne ut hvem som har bygget hva i katedralen. Vi vurderte å samle alle signaturene vi fant som en liten bonus aktivitet under omvisningen… helt til vi fant ut av det vi bli å umulig å ‘fange alle’ ettersom det hittil er funnet like under 4.800 unike merker, og det er bare de som er funnet. Hvem vet hvor mange flere som gjemmer seg i den svære bygningen?De glemte faktene


I tillegg til å utforske de normalt utilgjengelige delene av katedralen, vil omviserne fortelle deg alt av små og store hemmeligheter om katedralen. En herlig tillegg til de allerede fantastiske utforskningsmulighetene i Nidarosdomen.


Visste du for eksempel at en gang i tiden ble norsk adel begravet på innsiden av katedralveggene? Eller at engelen bærende på spyd og skjold i toppen av det venstre tårnet har ansiktet til Bob Dylan? Eller at den «lille» gulldekorasjonen på toppen av katedralen er ni meter lang?!


En annen morsom en er at hovedarkitekten bak Nidarosdomens mektige vest-front ikke bare laget sitt eget ansikt på en av statuene, men også var dødelig redd for høyder. På grunn av dette var det kona hans (Tulla Fischer, som du kanskje har hørt om?) som måtte klatre i stigen og takle de fryktelige høydene.


Hvis du ser nøye på statuen som minner om han, kan du se en liten statue av en kvinne på en stige mellom beina hans! Så har vi også en statue med en kurv fylt av tre hoder. Disse hodene har ansiktene til tre av sjefene arkitekten ikke likte, noe vi synes er ganske kult.Med «store» guider, kommer «stor» morro

Til slutt vil vi gi en stor takk til vår fantastiske guide Sander! Da han introduserte oss til karakterene udødeliggjort i stein på vest-fronten, spurte vi han hvilken som var hans favoritt.


Svaret kom lynkjapt: nummer to fra høyre side, på nederste rad. Det er en statue av en hodeløs mann som holder et avhogd hode i hendene. Dette er en gjengivelse av St. Denis, frankrikes skytsengel. St. Denis gikk tre kilometer med sitt eget avhogde hode i hendene for å velge selv hvor han skulle gravlegges.


Og mens vi snakker om sannheter som definitivt har skjedd. Under Skjulte rom omvisning, da vi stoppet i St. Olavs kapellet, fortalte Sander oss om noe vi har valgt å døpe «old-school markedsføring». Erkebiskop Øystein Erlendson sendte nemlig rundt en bok til kapeller rundt om i verden kalt Pasio Olavi.


Denne boka inneholdt fantastiske historier om bragder utfør av St. Olav, som å stoppe en bybrann i Russland og at han ga en gutt som hadde fått kuttet av tungen, tungen tilbake. Denne boka ble sendt rundt for å bygge opp om katedralens omdømme og tiltrekke nye besøkende. Noen tror til og med det var Erkebiskop Øystein selv som skrev boka, og om han gjorde det, tar vi av oss hatten for den middelalderske Don Draper!


Definitvt ta turen innom denne perlen i Trondheim og oppdag alle de fantastiske hemmelighetene som skjuler seg her!Comments


bottom of page