top of page

5 trønderske godbiter for å sette deg i julestemning

Updated: Nov 29, 2022Selv om det ikke har begynt å snø i Trondheim, er det eneste vi kan gjøre på The List-kontoret å tenke på hvor nærme det er jul.


Det er altid mye å gjøre i Trondheim om sommeren, men vi føler at byen virkelig skinner når det blir kaldere. Studenter strømmer tilbake til byen, og det syder av liv når flere kulturelle begivenheter, festivaler og konserter finner sted.


Men det er også årstiden da nordmenn avduker sin mestring i å kose seg og det finnes ingen renere form for det enn å komme i julestemning gjennom deilig mat. Så her er de fem smakfulle trøndergodbitene vi gleder oss til å nyte i vinter.


1. Mmm, varm sjokolade


Denne er en klassiker uansett hvor i verden du er, men den er spesielt fin i en juleby som Trondheim. Å ta en varm sjokolade to-go gir den ekstra varmen som trengs for en rolig spasertur langs Nidelva og gjennom de sjarmerende snødekte gatene på Bakklandet.


Men for The List-teamet vet vi at det er mer sannsynlig at vi kommer til å kose oss på noen av favorittkafeene våre. Sellanraa, en av våre favoritter, serverer ofte varm sjokolade i vintermånedene som er superdeilig, og da har steder som Mormors stue og Antikvariat den perfekte koselige stemningen for det.


Og for noen av oss er det vår første vinter i Trondheim, så vi skal definitivt ta en runde for å finne byens beste varme sjokolade – men vi skal også sjekke ut lokale sjokoladeprodusenter som Trondheim Sjokolade og Jentene på tunet.


2. Julegrøt


Tradisjonelt serveres julegrøt på julaften, vi har skjønt at mange nordmenn har den til middag om vinteren når de vil kose seg. Selv om det er en nasjonal norsk rett, kan du gjøre den ekstra spesiell ved å bruke lokale trønderske råvarer – tross alt er regionen kjent for sin mat.


Vi er for eksempel nysgjerrige på å tilføre den unike melken fra Kilnes Gård til vår julegrøt, som er ca. 50 minutters kjøring øst for Trondheim. Du kan faktisk besøke gården for å kjøpe fersk melk fra samme morgen. Melken er pasteurisert, men det som er spesielt med den er at den ikke er homogenisert, så den vil garantert få årets julegrøt til å skille seg ut.


Og det er faktisk et generelt tips for alle juleretter i år, du kan finne fantastiske trønderske råvarer for å tilføre dem det lille ekstra — enten gravlaks, julepølser eller annet.


3. Gløgg, den ekte julestemningen


Norsk gløgg skiller fra gløgg i andre land med at akevitt er tilsatt for litt ekstra moro.


Nå med norske alkoholpriser som de er, kan det bli en kostbar innsats å lage din egen gløgg. Men heldigvis finnes gode alkoholfrie oppskrifter også, og du vil sannsynligvis se boder som selger en god varm kopp på julemarkedet i Trondheim i desember.


Uansett om det er alkoholholdig eller ikke, vekker smaken av gløgg julestemningen og å ha en avslappende tid. Så selv om du fortsatt er midt i eksamen eller avslutter prosjekter på jobben, kan du glemme dem et øyeblikk mens du sipper på gløgg.


4. Den beryktede lutefisken


Ok, denne er vanskelig. En av de typiske julerettene i Norge er lutefisk – et tørket stykke fisk som er speket i lut. Teksturen beskrives best som... gelatinøs, så vi kan forestille oss hvorfor noen mennesker kan være uenige om dens antatte deilighet.


Vi kan egentlig ikke si at lutefisk er en «må prøves» da de fleste av oss i The List er for redde til å prøve. Men hvis du skal prøve det, foreslår vi at du gjør det på en god restaurant som To rom og kjøkken, men vær oppmerksom på at du må bestille den noen dager i forveien slik at kokkene kan tilberede den.


Da vi spurte Roar Hildonen, eieren av To rom og kjøkken, om tips til dem som skal prøve det for første gang, sa han ganske enkelt: «Ta deg god tid til å nyte denne delikatessen.»


5. Den fantastiske juleølbonanzaen


Craft beer scenen i Trøndelag er fantastisk, så juleølsesongen er spesielt flott her. Juleøl er en flere hundre år gammel tradisjon i Norge som går tilbake til førkristen tid.


Hvert bryggeri i Trøndelag slipper sitt spesielle sesongbaserte juleøl, som ofte er på den søtere siden, men likevel ganske rikt. Så det er ingen bedre måte å kickstarte julen på enn å finne et koselig hjørne på en travel pub i sentrum og nyte en delikatesse fra en av de lokale bryggerne.


Har du flere tips eller forslag til kule ting som skjer i Trøndelag? Ta kontakt i gjennom contact@thelist.no!


Comments


bottom of page